Toate unitatile de invatamant desfasoara de luni, timp de o saptamana, programul Scoala altfel in care elevii pot merge la muzee, teatru, la film, in excursii, pot organiza in clasa discutii pe diverse teme.
Ministerul Educatiei a hotarat, in premiera pentru Romania, ca in perioada 2-6 aprilie 2012, in scolile sa se desfasoare programul "Scoala Altfel".
Este un program dedicat activitatilor educative extracuriculare si extrascolare, principalul obiectiv al acestuia fiind implicarea elevilor si a profesorilor in activitati de educatie non-formala, care sa puna in valoare talentele, preocuparile extrascolare si competentele elevilor, in domenii cat mai diverse si interesante.
Astfel, la Colegiul "Mihai Viteazul", din Capitala, optiunile sunt dintre cele mai diverse.
"Elevii au optat pentru tehnici de acordare a primului ajutor, promenada culturala la palate, workshop cu tema alegerea carierei, tehnici de acordare a primului ajutor, educatie pentru sanatate, vizita tematica la Centrala nuclear-electrica de la Cernavoda, cercetarea crimei, turul Bucurestiului si concurs cine stie castiga, taking Cambridge exams, vizita la Administratia Nationala de Meteorologie si Bucuresti-Arta contemporana", a declarat, vineri agentiei MEDIAFAX, profesorul de biologie Alexandru Croitoru.
Totodata, elevii Colegiului vor pleca in excursii pe diverse trasee, a mai spus Croitoru.
De asemena, o parte dintre elevii de la Scoala 27 vor merge la Sala Radio, al Gradina Botanica, in parc si vor viziona un film, iar cei de la Scoala 98 vor merge la biserica, unde vor afla importanta sarbatorilor Pascale, vor picta oua pentru Pasti, vor merge in excursie la o ferma si se vor distra la un carnaval cu masti venetiene.
Si programul elevilor de la Colegiul "Bogdan Petriceicu Hasedu" din Buzau este foarte divers. Liceenii vor participa la dezbateri tematice, printre care "Acest Parlament ar da drept de vot tinerilor de 16 ani din Romania".
De asemenea, elevii vor avea discutii despre semnificatia sarbatorilor Pascale si vor desfasura activitati de voluntariat la adaposturi pentru cainii fara stapan, la camine de batrani si de copii.
In plus, liceenii vor merge in excursii tematice in Bucuresti, Buzau si Brasov si vor vizita institutii de cultura din oras. In cadrul saptamanii "Scoala Altfel' elevii de la Colegiul Hasdeu vor viziona filme, apoi vor dezbate tema filmului vizionat si vor participa la cursuri de prim ajutor. Amatorii de sport vor participa la meciuri de handbal si baschet. In Capitala, 4.000 de elevi bucuresteni vor participa la activitatile pregatite pentru ei de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in cadrul programului "Scoala Altfel", informeaza institutia.
Astfel, Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, va prezenta elevilor teme legate de prevenirea delincventei juvenile, siguranta pe Internet, prevenirea comportamentului antisocial. De asemenea, lucratorii Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane ii va duce pe elevi in vizita la Detasamentul de Cavalerie al Jandarmeriei Romane "Felix Topescu".
Totodata, jandarmii Brigazii Speciale de Interventie "Vlad Tepes" vor prezenta un exercitiu demonstrativ. Politistii de frontiera le vor arata elevilor cum se efectueaza controlul persoanelor si bunurilor in Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, apoi celor interesati le vor prezenta exponatele Muzeului Politiei de Frontiera din Giurgiu.
De asemenea, elevii atrasi de activitatea pompierilor bucuresteni sunt asteptati sa viziteze Muzeul National al Pompierilor (Foisorul de Foc), Facultatea de Pompieri, dar si unitati ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti. Pilotii Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor isi vor demonstra maiestria in pilotarea elicopterelor din dotare in cadrul unor exercitii pe care le vor executa la sediul Inspectoratului.
Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" isi deschide portile pentru a-i primi, in vizita, pe liceenii interesati de institutia de invatamant in care se formeaza ofiterii MAI. De asemenea, elevii vor vizita Arhivele Nationale, reper al traditiei in Ministerul Administratiei si Internelor, in care sunt pastrate marturii ale continuitatii, fie ca este vorba de perioada medievala sau cea contemporana.
Copiii care vor sa afle mai multe lucruri despre autoturisme pot asista la prezentarile pe care le vor face, la sediul propriu, lucratorii Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Aspecte legate de identitatea persoanei vor fi dezvaluite de lucratorii Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, in cadrul unor prezentari care au ca teme importanta actului de identitate si a certificatului de nastere.
Reprezentantii Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane ii vor invata pe elevi sa evite capcanele traficantilor, in cadrul unor prezentari pe teme specifice care vor avea loc la sediul institutiilor de invatamant. Agentia Nationala Antidrog va prezenta riscurile consumului de stupefiante in cadrul unor prezentari care vor avea loc in diverse puncte, la nivel national. Muzeele au epuizat biletele inca de acum o luna, astfel ca aceia care s-au trezit mai tarziu au fost obligati sa-si modifice programul.
Tot in acest interval, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului organizeaza fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline de invatamant. Dupa "Scoala Altfel" urmeaza doua saptamani de vacanta. Vacanta de primavara incepe in 9 aprilie si se incheie in 22 apilie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu