marți, 27 martie 2012

Conditii de mediu care iti pot afecta sanatatea dentara

E un lucru bine stiut ca mediul in care traim poate sa aiba efecte de scurta sau lunga durata asupra modului in care ne dezvoltam fizic si psihic. E evident ca persoanele care au crescut intr-o tara cu o temperatura ridicata vor avea probleme cand vor ajunge in Norvegia sau Alaska, de exemplu. Toate elementele din mediul inconjurator ne afecteaza intr-un fel sau altul, iar dintii nostri sunt foarte sensibili la toti stimulii din jur. Dintii sunt o parte sensibila a organismului nostru, chiar daca-i consideram foarte puternici pentru ca pot mesteca mancare si par tari ca piatra. De fapt, ei pot fi afectati, mai ales in sens negativ, de conditiile de mediu, iar doar faptul ca ai grija de dinti si iti faci drum spre un cabinet stomatologic de cateva ori pe an nu inseamna ca dintii tai nu sunt in pericol. In functie de tipul de stimul, problemele pot fi imediate sau se pot manifesta ceva mai tarziu de-a lungul vietii, dar in orice caz trebuie sa fii mereu in garda cand vine vorba de sanatatea dintilor tai si sa discuti cu un dentist daca locuiesti intr-un mediu care poate fi daunator. Asadar, ce tipuri de riscuri pentru dintii nostri se gasesc in mediul inconjurator?

-          Sunete puternice: daca locuiesti intr-o zona foarte galagiosa in mare parte din timp (sa zicem in preajma unui aeroport), dintii tai ar putea fi afectati de vibratii. Zgomotele foarte puternice sunt de fapt ca niste unde de soc, care iti lovesc tot corpul, nu doar dintii. Desigur, sistemul auditiv poate avea cel mai mult de suferit, dar nici dintii nu sunt feriti. Acele unde de soc pot afecta integritatea dintilor si pot cauza microfisuri care pot duce la infectii si destramarea dintilor la un moment dat. Acelasi lucru se poate intampla si daca iti petreci foarte mult langa boxe de mare putere (sunt cunoscute cazuri in care plombe au crapat din cauza vibratiilor), la un concert ori intr-un club.

-          Praf: Daca locuiesti intr-o regiune foarte prafoasa, vei inhala destul de mult praf fara sa-ti dai seama. Pe langa problemele de plamani pe care le-ai putea avea, praful, plin de bacterii, se poate depune pe dinti si poate facilita producerea unor infectii. Desigur, spalatul pe dinti si mersul la stomatolog pot scadea si acest risc, dar daca expunerea e zilnica, sansele unor infectii cresc si ele. Situatia e si mai grava daca traiesti intr-o zona in care vanturile poarta multa nisip, pentru ca particulele de nisip, care sunt destul de dure, pot zgaria dintii cand ajung in gura, iar pe termen lung urmarile pot fi destul de neplacute.

-          Zone cu radiatii: Problemele pe care le pot provoca radiatiile pot fi destul de grave pentru tot organismul, nu doar pentru dinti. Radiatiile pot inlesni descompunerea moleculara, infectii, probleme de circulatie, iar in cazuri extreme pot chiar duce la caderea dintilor din pricina distrugerii nervului.

-          Zone cu clima extrema: Fie ca e foarte cald sau foarte frig, dintii tai sunt afectati de temperaturile extreme. Frigul si caldura extreme pot fi foarte neplacute pentru dinti atat ca senzatie, cat si ca inlesnire a unor tipuri de boli. Frigul poate scadea circulatia sangvina in corp, iar gingiile pot decadea din pricina lipsei sangelui, pe cand caldura excesiva este foarte propice pentru dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza carii si alte infectii. 

 

 


cabinet stomatologic, dentist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu